Hoe kan je klimaat bespreekbaar maken met jongeren?
De Veerman is ervan overtuigd dat kunsteducatie kan helpen om S.O.D* over te dragen aan al haar participanten. Tijdens het atelier van E.co.lect vertrek je vanuit collages en creativiteit om de ‘wereld in versnelling’ rondom ons te observeren en te benoemen.
We graven naar onze gedeelde frustraties, emoties, ideeën en concepten waar nog geen woorden voor zijn. Want pas als je de dingen kan benoemen, kan je erover spreken, in dialoog gaan, en wie weet zelfs oplossen.
*S.O.D. (afk.) (NL)
Afkorting voor Sociaal Overdraagbare Daadkracht. De daadkracht die je voelt nadat je iemand in je sociale kring of via de media, actie ziet ondernemen voor het klimaat. S.O.D is besmettelijk door de lucht.
Van wie krijg je tips?
Rone Fillet
Rone Fillet groeide op in de Ardense bossen en de heuvels van het Pajottenland. Na een passage aan de VUB, waar ze archeologie en kunstwetenschappen studeerde, kwam ze terecht bij De Veerman. Daar is ze projectcoördinator. Waar je Rone ziet, zie je een schetsboek en een samenraapsel aan kleurpotloden. Haar dada’s? Kunst, klimaatrechtvaardigheid, permacultuur, biologische landbouw en hoe we onze toekomst in deze samenleving tegemoet gaan.
De Veerman is een organisatie die zich richt op kunsteducatie en kunstparticipatie. Vanuit de kunsten kijken ze naar de wereld die ons omringt. Ze absorberen, ervaren, reflecteren en geven vorm via allerelei kunstdisciplines (beeld, beweging, muziek, media, literatuur, …). De Veerman betrekt hierbij alle mensen of het nu kinderen, jongeren of volwassenen zijn, van aan de overkant van de straat, of van verder.
“Thema’s als klimaat, ecologie, circulaire technieken… duiken steeds meer op in onze projecten. We zijn daarom trots op projecten zoals The Times, waar één van de jonge componisten een klimaatcompositie maakte. Of De Wondere Pluim waar tientallen verhalen van kinderen aantonen hoe belangrijk zij het vinden om goed voor de Aarde te zorgen.”