Binnenkort meer …
Artistiek perspectief

Binnenkort meer …

OP/HEF opent met een artistieke blik.
Piet Colruyt © Eric de Mildt
Piet Colruyt
Keynote

Piet Colruyt

Ja, Piet Colruyt hoort bij de familie achter de supermarktketen. Na zijn studies filosofie en een carrière als architect in het familiebedrijf, besloot hij te investeren in impact. Hij is auteur van verschillende boeken, over hoe je een meer sociale en duurzame maatschappij creëert. Deze ondernemer gelooft dat je de drie p’s –  people, planet en profit – echt met elkaar kan verzoenen.

Een persoonlijke groeitraining in zijn familiebedrijf Colruyt en het boek ‘How to Change the World?’ van David Bornstein waren beslissende mijlpalen in het leven en de carrière van Piet Colruyt. Hij realiseerde zich dat hij zijn achtergrond en ervaring ten dienste wilde stellen van sociale ondernemers die het beste uit twee werelden wilden combineren: een leefbaar businessmodel en een zo groot mogelijke maatschappelijke impact. 

IMAGINAIR
Imaginair
concrete blik

Imaginair

Katrien Vanderbiest is storyteller, schrijver en beeldenmaakster. Geoffrey Lambert is maker, ontwerper en bouwer. Samen zijn ze IMAGINAIR.

Het eerste project van Katrien en Geoffrey ontrolt zich in Rijmenam, een dorp aan de Dijle. Decor is het oude fabrieksgebouw van Meurop, de Belgische IKEA uit de vorige eeuw. In aanloop naar de herbestemming, resideert IMAGINAIR er intussen bijna twee jaar. Voor dit project diende het duo een dossier in bij de projectontwikkelaars, eigenaars van de site. Intussen groeide IMAGINAIR uit tot een collectief: creatives allerhande sloten zich bij het duo aan.

IMAGINAIR werkt multidisciplinair en spreekt verschillende talen. Of het de metafoor is van een dichter of het lied van een zanger, een stuk decor of een installatie. Deze culturele ondernemers werken voor en met een breed publiek.

www.imaginair.be

“Vul een vervallen fabriek met schoonheid en ze herleeft. Laat ze de verhalen vertellen die speelden binnen haar muren. Zo creëren we (meer)waarde.” — Imaginair

#SheDIDIT
concrete blik

#SheDIDIT

Siham Zarkan is projectmedewerker bij #SheDIDIT, het eerste platform voor vrouwelijk ondernemend talent over etnisch-culturele achtergronden heen. Het zet vrouwen met een migratieachtergrond in de kijker, ondersteunt hen in het realiseren van hun dromen, focust actief op talentontwikkeling en verzamelt deze expertise in een online Talentpool.

#SheDIDIT’s reason why is enerzijds het aanbieden van een realistisch beeld van een ondernemende vrouw in het huidige diverse België. Anderzijds wil #SheDIDIT een positief signaal uitsturen naar de Vlaamse samenleving over de ongekende soms onbekende groep aan ondernemende vrouwen. Het doel is niet enkel deze vrouwen in de kijker zetten, maar ook andere meisjes en vrouwen stimuleren om hun ondernemende droom achterna te gaan.

www.shedidit.be

#SheDIDIT hielp me als jonge ondernemer, met een andere culturele achtergrond, om mijn roots te omarmen en in de kijker te zetten.” — Alba Pregje, founder of WOMADE

Lies Van Assche
DOEK
concrete blik

DOEK

Lies Van Assche is artistieke initiator en connector bij DOEK. Dit experimentele textielplatform is een meerstemmige community. Kunstenaars, ontwerpers, makers en onderzoekers bouwen bruggen tussen de kunsten en de samenleving. Maatschappelijke verandering en textiel zijn de rode draad. Het is een veerkrachtige omgeving die de kracht van gelijkwaardigheid, wederkerigheid en collectieve wijsheid maximaal benut.

Lies vertelt ook kort over BIND, een project van DOEK, MoMu en kunstenaar Lies Van Assche. Kunst, erfgoed en textiel zijn het vertrekpunt voor een uitwisseling waar ontmoeting en leren centraal staat. BIND zorgt in de Zuidrand van Antwerpen voor nomadische ontmoetingsateliers in de publieke ruimte, voor mensen met artistiek of ambachtelijk textieltalent.

Het project onderzoekt methoden om dit textieltalent op een brede, duurzame manier aan elkaar te binden in een community. Het vertrekt hiervoor vanuit het concept ‘community of practice’. De community wordt opgebouwd op basis van een repertoire van ervaringen, verhalen, tools, richtlijnen en procedures.

www.doek-vzw.com

“Textiel staat bij DOEK als materiaal op zich centraal, als een venster naar anderen. Textiel in al zijn vormen speelt immers een rol in ieders leven, iedereen heeft een connectie met textiel.”  — Lies Van Assche

 

Binnenkort meer …
concrete blik

Binnenkort meer …

Hier komt nog een 4e goed voorbeeld.

Yasmien Naciri
Yasmien Naciri
Keynote slot

Yasmien Naciri

Yasmien Naciri is onderzoeker en veelzijdig ondernemer met een grote drang naar het creëren van waarde. Ze werkt als strategisch communicatie- en beleidsadviseur en is auteur, columniste en oprichter van Fleks, een niet-traditioneel jeugdhuis voor ondernemende jongeren.

Yasmien was ook 10 jaar actief als vrijwilliger in een hulporganisatie, die ze op haar 19e oprichtte. Met haar organisatie renoveerde ze talloze dorpsscholen en voorzag ze stromend water voor duizenden gezinnen in Marokko. Daarnaast is ze ook actief als covoorzitter bij Formaat vzw en bestuurder bij Steunpunt Mens en Samenleving, Stripgids, Transparant en Ancienne Belgique. 

 

Binnenkort meer …
Artistiek slot

Binnenkort meer …

OP/HEF eindigt vol van waarde, met een artistieke invulling.

Verbindende to do’s & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.