Aimée-Fidèle Mukunde
Aimée-Fidèle Mukunde
Host

Aimée-Fidèle Mukunde

Aimée-Fidèle Mukunde staat als gastvrouw, presentatrice en moderator op vele Belgische en internationale podia. OP/TIL nodigde haar uit om jou mee te nemen in het verhaal van OP/HEF. Voor Aimée-Fidèle is er geen beter gevoel dan de energie van een publiek. En, ze houdt van een vleugje humor.

Sinds kort richtte ze het platform CREATIVE SELF op, dat zich richt op zwarte vrouwen en femmes in de creatieve industrie. Hiermee wil ze hen inspireren en motiveren maar ook tools aanreiken rond zichtbaarheid, moed en zelfzorg in een industrie die soms zeer overweldigend is.

De ideale gastvrouw dus voor een dag, vol van waarde, over kruisbestuivingen tussen de cultuursector en de ondernemerswereld.

Marjan De Ridder
Marjan De Ridder
Artistiek perspectief

Marjan De Ridder

Marjan De Ridder brengt woordkunst in een spectrum van vormen. Spoken word met een vleugje activisme. Pop-poëzie. Het zijn ongehoorde hulpkreten, vergeten liefdesverklaringen aan de eenvoud, strijdliederen of manifesten. Wij vroegen Marjan een brief aan de toekomst te schrijven. We schotelen haar het thema van OP/HEF voor. Marja speelt, improviseert en ontdekt.

Marjan ken je misschien van End of the weak Belgium, Conversations Slam, Naft voor Woord, Speak-Easy Brussels, Klimaatdichters, het BK Slampoëzie en de Poëziebus.

Foto © Ruben Den Brok

 

Piet Colruyt © Eric de Mildt
Piet Colruyt
Keynote

Piet Colruyt

Ja, Piet Colruyt hoort bij de familie achter de supermarktketen. Na zijn studies filosofie en een loopbaan als architect in het familiebedrijf, besloot hij te investeren in impact. Hij is auteur van verschillende boeken, over hoe je een meer sociale en duurzame maatschappij creëert. Deze ondernemer gelooft dat je de drie p’s –  people, planet en profit – echt met elkaar kan verzoenen.

Een persoonlijke groeitraining in zijn familiebedrijf Colruyt en het boek ‘How to Change the World?’ van David Bornstein waren beslissende mijlpalen in het leven en de carrière van Piet Colruyt. Hij realiseerde zich dat hij zijn achtergrond en ervaring ten dienste wilde stellen van sociale ondernemers die het beste uit twee werelden wilden combineren: een leefbaar businessmodel en een zo groot mogelijke maatschappelijke impact. 

De wereld veranderen? Laat je inspireren door het verhaal van Piet Colruyt.

“Kunnen kunstenaars en cultuurmakers ook die sociaal ondernemers zijn die, gedreven vanuit verontwaardiging, de wereld mooier maken? Die daarbij hun nek uitsteken en meetbare waarde creëren.” — Piet Colruyt

IMAGINAIR
IMAGINAIR
concrete blik

IMAGINAIR

Katrien Vanderbiest is storyteller, schrijver en beeldenmaakster. Geoffrey Lambert is maker, ontwerper en bouwer. Samen zijn ze IMAGINAIR.

Het eerste project van Katrien en Geoffrey ontrolt zich in Rijmenam, een dorp aan de Dijle. Decor is het oude fabrieksgebouw van Meurop, de Belgische IKEA uit de vorige eeuw. In aanloop naar de herbestemming, resideert IMAGINAIR er intussen bijna twee jaar. Voor dit project diende het duo een dossier in bij de projectontwikkelaars, eigenaars van de site. Intussen groeide IMAGINAIR uit tot een collectief: creatives allerhande sloten zich bij het duo aan.

IMAGINAIR werkt multidisciplinair en spreekt verschillende talen. Of het de metafoor is van een dichter of het lied van een zanger, een stuk decor of een installatie. Deze culturele ondernemers werken voor en met een breed publiek.

Creatief ondernemen én tijdelijk de site van een projectontwikkelaar invullen? IMAGINAIR verbeeldt de vele mogelijkheden.

www.imaginair.be

“Vul een vervallen fabriek met schoonheid en ze herleeft. Laat ze de verhalen vertellen die speelden binnen haar muren. Zo creëren we (meer)waarde.” — Imaginair

#SheDIDIT
concrete blik

#SheDIDIT

Siham Zarkan is projectmedewerker bij #SheDIDIT, het eerste platform voor vrouwelijk ondernemend talent over etnisch-culturele achtergronden heen. Het zet vrouwen met een migratieachtergrond in de kijker, ondersteunt hen in het realiseren van hun dromen, focust actief op talentontwikkeling en verzamelt deze expertise in een online Talentpool.

#SheDIDIT’s reason why is enerzijds het aanbieden van een realistisch beeld van een ondernemende vrouw in het huidige diverse België. Anderzijds wil #SheDIDIT een positief signaal uitsturen naar de Vlaamse samenleving over de soms ongekende groep aan ondernemende vrouwen. Het doel is niet enkel deze vrouwen in de kijker zetten, maar ook andere meisjes en vrouwen stimuleren om hun ondernemende droom achterna te gaan.

Ondernemen én een positieve boodschap uitsturen? Zij doen het.

www.shedidit.be

#SheDIDIT hielp me als jonge ondernemer, met een andere culturele achtergrond, om mijn roots te omarmen en in de kijker te zetten.” — Alba Pregje, founder of WOMADE

Thomas Allaert
Allaert Aluminium
concrete blik

Allaert Aluminium

Thomas Allaert is Sales Director bij Allaert Aluminium in Harelbeke. Het familiebedrijf maakt ramen, façades en deuren in aluminium en staal. Thomas heeft een grote persoonlijke interesse in kunst en architectuur. 

Allaert Aluminium innoveert door samen te werken met kunstenaars. De impact blijkt groter dan gedacht. Bij architecten en designers levert het waardering en zicht op nieuwe mogelijkheden op. Bij de medewerkers een boost van vertrouwen en vakkennis in een voorheen klassiek product en productieproces. 

De samenwerkingen met kunstenaars zijn gegroeid uit Re-Art, een initiatief van enkele bedrijven uit de regio. Re-Art staat voor reststroom (Re) en kunstenaars die met deze materialen creëren (Art). Kunstenaars kozen zelf het bedrijf waarin ze aan de slag zouden gaan. Het bedrijf moest dus solliciteren. Allaert Aluminium deed mee. 

Een verhaal over cocreatie, vanuit de blik van de bedrijfsleider.

www.allaertaluminium.be

 

Er waren geen verwachtingen bij de start, maar een open blik zorgde voor nieuwe wisselwerkingen en onverwachte effecten. De energie kwam van beide kanten.” — Thomas Allaert

Timmerwerkt
Timmerwerkt
concrete blik

Timmerwerkt

Hans Gruyaert richtte in 2018 samen met Olivier Provost Timmerwerkt op. Timmerwerkt biedt nieuwkomers een warm onthaal én een springplank naar de moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt.

Dit sociale schrijnwerkersatelier vertrekt vanuit het potentieel, de motivatie en het doorzettingsvermogen van de nieuwkomers. Het stelt geen eisen aan hun taalniveau. Motivatie en aanleg voor het vak zijn belangrijker. Het atelier wil ook een positief en constructief antwoord bieden op de negatieve manier waarop nieuwkomers al te vaak onthaald worden.

Timmerwerkt is duidelijk meer dan een schrijnwerkersatelier. Het is, naast een sociale plek, ook een plek van verhalen. Het atelier geeft met zijn podcasts een stem aan de vluchtelingen. In de berichten over vluchtelingen krijg je vooral cijfers en statistieken te zien, zelden individuele verhalen. In de podcast Timmerwerkt ontmoet je een aantal nieuwkomers, druk timmerend aan een nieuw verhaal. Waar komen ze vandaan? Wat hebben ze meegemaakt? En wat zijn hun dromen en verlangens?

Hoe je aan een warme samenleving timmert? Hans getuigt.

www.timmerwerkt.be

“Door de flexibele manier van werken en de uiteenlopende achtergronden van de teamleden ontstaan er dagelijks interessante kruisbestuivingen. We vinden hier geen vastgeroeste denkpatronen en werkwijzen, maar volop ruimte om te leren van elkaar.”

— Hans Gruyaert (< Close Up News)

 

Yasmien Naciri
Yasmien Naciri
Keynote slot

Yasmien Naciri

Yasmien Naciri is onderzoeker en veelzijdig ondernemer met een grote drang naar het creëren van waarde. Ze werkt als strategisch communicatie- en beleidsadviseur en is auteur, columniste en oprichter van Fleks, een niet-traditioneel jeugdhuis voor ondernemende jongeren.

Yasmien was ook 10 jaar actief als vrijwilliger in een hulporganisatie, die ze op haar 19e oprichtte. Met haar organisatie renoveerde ze talloze dorpsscholen en voorzag ze stromend water voor duizenden gezinnen in Marokko. Daarnaast is ze ook actief als covoorzitter bij Formaat vzw en bestuurder bij Steunpunt Mens en Samenleving, Stripgids, Transparant en Ancienne Belgique. 

Yasmien overschouwt de dag en sluit hem af met een concluderende blik.

 

Younes van den Broeck
Younes van den Broeck
Artistiek slot

Younes van den Broeck

Younes van den Broeck aka Spitler is beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld, meestal maatschappijkritisch. Hij maakt deel uit van een nieuwe kunststroming: het fokovisme. Deze kunststroming is een tegenreactie tegen alle absurde kunststromingen die een kunstenaar in de strot geramd krijgt tijdens zijn studie. In het kunstonderwijs worden te veel regels opgelegd. De fokovisten zetten zich af tegen onderwijsvormen die eigenheid, stijl en vrijheid van een kunstenaar beperken.

In mei 2018 ontving Spitler de Koningin Mathildeprijs in samenwerking met Commusaic vzw voor het project ‘Beats and bars’ Hiervoor gaf hij workshops in gevangenissen in New York en België. Zijn eerste theatervoorstelling PL3MONS werd geselecteerd voor het TheaterFestival 2021. Momenteel werk hij aan een nieuwe voorstelling ‘Let’s play’.

Verwacht je aan een afsluiter die buiten de lijntjes kleurt!

 

 

Verbindende to do’s & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.