DE ERVAREN BLIK

De ervaren blik — Simon Allemeersch

In 2022 omarmen we de welzijnssector: wat als cultuur en welzijn elkaar meer zouden raken? Wat als ze meer zorg zouden dragen voor elkaar? Wat als ze elkaar zouden optillen? Verdiep je in de ervaren blik van Simon Allemeersch.

Simon Allemeersch is theatermaker bij Lucinda Ra. Iemand die de rafelranden opzoekt, daar waar het schuurt, waar het niet meer vanzelfsprekend is. Op zoek naar nieuwe, andere vormen, en dus naar betekenis. We vroegen hem: Wat gebeurt er als je meeleeft met de mensen in een leefgroep in de psychiatrie, of met de bewoners in een sociaal woonblok in het Gentse?

“Echt sociaal engagement zit in hoeverre je bereid bent de vorm aan te passen aan de mensen waarmee je werkt.En, dus niet in het vertellen over sociale woningbouw of psychiatrie.”

Simon Allemeersch

Simon is theatermaker bij Lucinda Ra, een theatercollectief met Barbara Claes, Jeroen Van Herzeele, Simon Allemeersch, Stefanie Claes, Sofie van der Linden, Giovanni Barcella, Mario Debaene, Koen Massé & Brigitte Mys. 

Lucinda Ra werkt met de mensen die noodzakelijk zijn om hun verhaal te vertellen, ongeacht of die mensen in het theater of in de organisatie thuishoren of niet. Ze hebben geen afspraken, geen vaste vergaderingen, geen vaste repetitieplaats. 

Simon werkt ondertussen ook aan een doctoraat aan de UGent, binnen de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek. Hij brengt op dit moment heel wat tijd door in Museum Dr. Guislain, en bij de buren van Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain. 

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.