cultuur en ondernemen
PROGRAMMA

Wat als cultuur en economie hand in hand gaan?

Een collega stuurde me een artikel door. Het opent met de zin: “De muren tussen culturele instanties en het bedrijfsleven brokkelen langzaam maar zeker af.”

Het is een oud artikel. Maar het lijkt wel of het een beeld van de toekomst schetst.

Een crisis dwingt zowel de kleine cultuurmaker, als de lokale ondernemer tot een andere manier van werken. Business as usual is niet meer. Wat met onze toekomst? Duurzaam, sociaal of ethisch ondernemen. Hoe pak je dat aan?

Hoe kunnen we elkaar versterken? 

Hoe kunnen cultuur en economie elkaar vinden? Wat kan een cultuurmaker, een kunstenaar, een sociaal-cultureel werker, de directeur van een museum … leren van een CEO?

En omgekeerd. Wat als een bedrijfsleider zich laat voeden door die andere wereld? Wat is het economisch potentieel van de creatieve en sociale sector?

Wat als we eens van gedachten wisselen?

Wie durft. Ben jij zulke pionier?

Klopt het dat ondernemers niet makkelijk outside the box denken? Dat ze enkel bezig zijn met winst. Het zijn doeners. Zo vertelde iemand me. En kunstenaars en cultuurmakers zijn vaak dromers. Zijn dit clichés, vooroordelen, dooddoeners? En, geraken we daar voorbij?

Wat als onze werelden meer vervlochten zijn, dan het op het eerste gezicht lijkt. We delen misschien dezelfde waarden, willen de wereld op een positieve manier veranderen, hebben eenzelfde drijfveer. Of dezelfde vragen, en angsten.

De komende maanden plant OP/TIL enkele acties.

We gaan op zoek naar behoeftes en wensen, naar vooroordelen en drempels, naar wat die culturele en andere ondernemers bindt en afstoot. En vooral, naar hoe ze elkaar kunnen versterken. We dromen luidop van samenwerkingen en zetten een stap in een onbekende, verbindende toekomst.

OP/TIL stimuleert cultuur in alle richtingen. We verbinden spelers uit de brede cultuursector. Ook over de grenzen van sectoren heen. In 2021 focussen we op de ondernemerswereld.

OP/TIL graaft, ontgint en inspireert. Toont wat er is en mogelijk is. 

Wat kan je verwachten?

We ontleden goede voorbeelden op onze website. We spreken ons netwerk van bruggenbouwers aan, en kijken door hun ogen naar wat er al bestaat. Vind portretten en dubbelinterviews onder Verbindende verhalen (filter op ‘ondernemen’).

We vullen ook de toekomst in, met enkele toekomstbeelden. Kijk alvast mee in de glazen bol van duizendpoot en kameleon Jaouad Alloul.

En … actie

Op 1 juni 2021 werken we samen met de Sociale InnovatieFabriek en leer je het impactgedreven businessmodel kennen, ook voor jouw culturele praktijk.

Op 16 of 22 juni wandel je samen met een blind date of zelfgekozen partner langs Gentse ondernemersverhalen uit de cultuursector, én de ondernemerswereld.

Alles komt samen in ons event OP/HEF op 7 oktober 2021.

Welkom!

Nimfa Tegenbos, in naam van het team van OP/TIL

Het programma

1 juni — Hoe verander je de wereld?

Hoe verander je de wereld met je waardevolle én culturele ideeën? Leer op 1 juni 2021 het impactgedreven businessmodel kennen.

2 juni — Hoe verkoop je je verhaal?

Binnenkiort bundelen we de info uit deze workshop pitchen met theatermaker Salim Haouach en ondernemer Hassan Al Hilou.

16 & 22 juni — wandel je rijk

Ga mee op zoek naar een waardevolle link tussen de cultuursector en de ondernemerswereld. Neem op 16 of 22 juni 2021 deel aan een verrijkende wandeling in de Gentse binnenstad.

7 oktober — OP/HEF

Veroorzaak op 7 oktober 2021 mee ophef, tijdens de 2e editie van ons inspiratie- en netwerkevent OP/HEF.

Met dit jaar als thema ‘vol van waarde’, over de link tussen de cultuursector en de ondernemerswereld.

13 oktober — Hoe begroot je je project correct?

Wil je een dossier indienen voor een bovenlokaal cultuurproject? Dan zorg je best voor een correcte begroting, met de hulp van Cultuurloket.

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.